pátek 22. srpna 2014

Dreams do come true!


3. - 5. 8. 2014


Naše dobrodružství do městské džungle započalo klasicky pozdním příchodem na sraz s ostatníma. Jelo nás 15 a Abdul nás hodil na ubytko v Brooklynu, co jsme si našli přes server airbnb.cz. Skvělý server na hledání ubytování po celém světě, akorát naše první zkušenost byla taková, že jsme bydleli ve fekalhousu oproti čistým fotkám na webu. Řeknu vám, že mě na tohle nepřipravila ani Blanická kolej :-D. Se smíšenými pocity jsme se ihned vypravili přes Brooklynský most na Dolní Manhattan. Již z mostu jsme mohli zřít vysoké, impozantní mrakodrapy a New Yorčany pochodujíc všude kolem. Procházka je to dlouhá, zabijete už takhle na začátku hodně času, hlavně, když každých 5 sekund děláte „ooooh“. Po mostě jsme si to namířili směr Battery park, kde jsou 2 přístavy. Z jednoho jedou plavby za 14 nebo 18 $ na Liberty Island, ale zabijete takhle i 3 hoďky, neboť čekáte dlouho na loď (tam i na cestě zpět). Kdežto, když se vydáte do toho druhého  (Staten Island Ferry), který vás vezme zdarma na Staten Island a ještě k tomu kolem sochy Svobody, ušetříte hodně času a uvidíte sochu zdarma. Zbytek dolního Manhattanu jsme prošli za 4 hoďky (Sky scraper museum, New WTC, Ground Zero, Wall street atd).

Lower Manhattan

Lower Manhattan

Scoha svobody
Selfie na Wall street


Na Midtown jsme se dostali po pozdním odpoledni. Navštívili jsme Chinatown a Little Italy.V Chinatownu na nás ti Číňaní moc milí nebyli, ale i tak jsme se tam levně najedli. New York ovšem není město tak čisté jak se může ve filmech zdát. Chvílemi vidíte kupu odpadků na ulici, chvílemi procházíte kolem něčeho tak smradlavého, že ani nechcete vědět co to je. Zejména metro, jde cítit jakoby, tam čerstvě chcípl pes. Ale je to typické, starobylé NY metro a má to sovu atmošku. Pro cestování metrem doporučuju pořídit si z automatu Metrocard (MTA) za dolar, na kterou si paušálně můžete dobít libovolnou částku. Single jízda stojí 2,75 $, s Metrocard 1jízda 2,50 $ a jakmile se cvaknete u turniketu, dole si můžete jezdit metrem neomezeně a různě přestupovat.  

Naskákali jsme s klukama z pokoje na metro a jeli na Times Square. Opavdu nejmocnější zážitek z celého NY, až jsem si z toho sednul na zadek. Světélkující obrazovky, rušné ulice, atmosféra jako z filmu…
Domů jsme se vraceli nad ránem ( kvalitním vínem omámen )…skrz Brooklyn. Nikde ani noha, žádné války gangů, pusto prázdno, relativně bezpečno.

Times Square

Times Square


Druhý den jsme se vypravili znovu dobývat Midtown, prochodit a profotit si Manhattan Skyline. Ale nejdřív!  Najít slavný dům ze seriálu „Přátele“. Pro všechny fanoušky, dům se nachází na rohu Groove a Bedford street. Pokud dům omylem minete jako my, není těžké jej znovu najít, povětšinou u něj naleznete fotící se nadšence. Apartmány jsou hned nad kavárnou the Little Owl.

Dům z přátel


Potrajdali jsme dále, viděli Chrysler building, Rockefelerovo centrum, kluziště jsme bohužel vynechali. Central Park (dále CP)máme projitý sotva z 1/20. Tomáš to hecnul a šel si CP projít celý. Zabralo mu to 3 hoďky projít ze severovýchodu dolů na jihovýchod CP a určitě taky nestihl vidět vše. Pro filmové nadšence, na jv cípu CP se nachází hotel Plaza, luxusní záležitost, taktéž přechodný domov pro Kevina Mc Callistera, když se ztratil v New Yorku. K závěru druhého dne, většina plavčíků odjela s Abdulem domů, jen my dobrodruzi já a Láďa, jsme zůstali o den déle. Ubytko na druhou noc jsme moc nepořešili (šetření nákladů), spontánně jsme zvolili nečekanou alternativu…(čtěte dále).

Na večer jsme se vypravili na Broadway sehnat lístky lístky k show, na poslední chvíli (bývají o 50% levnější v den konání). Naneštěstí jsme byli pomalí a nic nesehnali. Moc dlouho jsme ovšem netruchlili, při procházení kolem Bryant parku, vidíme uvnitř obří kino plátno, cca 500 lidí usazených na židličkách a my rychle chvátáme do Starbucks pro povzbuzováky, abychom se usadili mezi tu směsici lidí a koukali na Karate Kida. Tomu já říkám pohodička.

Po skončení filmu míjíme cestou Grand Central Terminal, tak jsme si ho rovnou odškrtnuli ze seznamu. I o půlnoci bylo rušno, lidi se hemžili všude jako mravenci. Po útocích z 11. září visí ze stropu americká vlajka, která dominuje celému prostoru. Za zmínku stojí i staniční hodiny, které jsou symbolem Grand Central.
Můj tip na další silný zážitek je zajít si na Empire State Building v noci (my přišli o půl 1 ráno, mívá otevřeno do 2 do rána, nikde žádné 30 minutové fronty, skoro nikde ani živáčka, nahoře na vyhlídce sotva 20 lidí). Tento 448 m vysoký symbol NY nabízí vyhlídku v 86. patře za 29 $ nebo vyhlídku ve 102 patře (+86. patro) za 50 $. 86. patro bohatě stačí, věřte mi. Škoda jen, že se mi vybil foťák po 3 fotkách.   Výhled na noční New York je nepopsatelný, v tu chvíli jsem pár minut ze sebe nevydal ani slovo. I zde se dole, v tuto nekřesťanskou hodinku, hemžili New Yorčani s turistama. Nevím, co to bylo za lidi nebo jaký je jejich životní příběh, ale na chvíli jsem si připadal, jako bych mezi ně patřil…  

Grand Central Terminal

Výhled z empire State Building


Jelikož jsme se oželili ubytko, vyhlídli jsme si židličky/ lavičky na Times Square. Pokud na nich mohli spát homelesáci před policejní stanicí, tak proč ne my. Nejprve jsem držel hlídku, aby nás neokradli, ale po půl hoďce mi také spadla hlava (asi jako v práci). Láďu by snad nevzbudila ani rána z děla, takže rotace na hlídkování neprošla :-D Ráno jsme se probudili za ranního vysílání moderátorů „Good morning America“ za zády. Snad si na nás moc neukazovali…

Poslední den jsme se na pár hodin rozdělili a šli si každý po svém. Sólo spontánní trajdání taktéž doporučuju, více si tak pokecáte s místníma. Občas v pohodě, občas jak osiny v zadku. Prošel jsme si věci co jsem předtím nestihl, pár buržoázních obchodů (samozřejmě jsem tam nic nepořídil), nakoupil pohlednice, navštívil místní comics shopy a zašel si na Avengers výstavu, situovanou kousek za Times Square. Jako čekal jsem od toho víc, ale dávám tomu tak 70% za zpracování kostýmů, informační korektnost, zajímavosti, ale pracovníci mají ode mě mínuska. Mohli by se trochu víc vzdělat ohledně Avengers infa a do prčic trochu víc nadšení do toho!




Naivně jsem si myslel, že by závěr mohl proběhnout hladce. To bych ani nebyl já totiž. Měli jsme objednané 2 lístky (New York → Harrisburg) ze stránek gotobus.com. Místo odjezdu bylo situované v Malé Číně na plácku, kde se určitě nesmí parkovat. Ani nešlo poznat, že se má jednat o autobusovou zastávku. Po stranách ulice mini obchůdky, večerky a zákaz zastavení. Po delším čekání se odnikud vynořil Číňan a nahnal nás spolu s dalšími Asiaty za 2 rohy do polorozpadlého, se zamlženými skly, busu. Jinak byl ale ok (však nejlevnější možnost co byla k mání). Samozřejmě jsme usli hned jakmile jsme sedli. Cesta trvala cca 3 hoďky (nebo aspoň měla). Dojeli jsme na konečnou zastávku, kde nás vzbudil protivný řidič. „Are we in Harrisburg already?“ zeptal jsem se. Podíval se na mě se zabijáckým pohledem „No no no Harrisburg, bla bla bla York“….“Láďo on nás zavezl zpátky do New Yorku nebo co, moc to tu nevypadá“. Nakonec z něho vylezlo, že jsme v Yorku 18 mil od našeho amerického domova, dementi jsme to zaspali no. Skoropůlnoční stopování nám růže nepřineslo (prý je to tu dokonce nelegální) ba dokonce ani ochotní amíci nebyli ochotní ke svozu za peňáze. Tedy vzít bus v 5 ráno a v 7 hned do práce? Neneee, vzal nás hodný taxikář JEN za 60$! Příště si rozmyslíme podobné srandičky :D

Chinarown



Hlavní výdaje: 30 $ Abdul jízda do NY
33 $ Ubytko Brooklyn
29 $ Empire State building
30 $ autobus z CHinatown
30 $ taxi domů 

Žádné komentáře:

Okomentovat