sobota 14. března 2015

Hersheypark/ Harrisburg tips n' tricks

S množícími se dotazy ohledně Hersheyparku a hlavně s nadcházejícím JobFairem (28. března 2015) jsem se rozhodl napsat tento příspěvek věnovaný jen Hersheyparku, životu v Harrisburgu a všeho kolem.

 *Samozřejmě příspěvky z cestování po divokém Západě, nově také z cestování po Vietnamu, jsou in progress a dočkáte se jich.

JobFair

Oproti klasickým Czech-us jobům, kde pohovory probíhají přes Skype, jsou pohovory v rámci JobFairu face-to-face. Zaměstnavatel přiletí do dané země (ČR) a osobně si vybírá lidi k sobě na nabízené pozice. Na pohovoru jsme seděli vždy po čtyřech lidech (v mém případě mými kolegy byli Láďa, Peťan a nějaký Richard – první dva jmenování byli celou dobu mými roomates, travel buddies a přátelé, takže je dobré se seznamovat už na tom JobFairu). Jestli vás děsí představa osobního „vyslýchání“ a možnost, že vás nevyberou, tak buďte úplně v klidu. Pohovor se nesl v pohodové atmosféře, vzduchem létaly vtípky a doporučení na místní hospody. Takový relax tam sedět. Ale, to neznamená, že se vybodnete na slušné vychování nebo na čisté oblečení. Také se trochu před tím rozmluvte anglicky, neboť je pohovor celý v angličtině, ale no stress. Rozmluvíte se v té Americe!
Po skončení JobFairu jsem založil fb skupinu Hershey Park’sEmployees, kde jsme se hromadně domlouvali na společných letech a odvozech atd. Feel free to join :)


Dále tu jsou fb skupiny plné Čechů a Slováků žijících v USA nebo lidí co se W&T účastnili a mají hodně zkušeností s cestováním, žitím v USA atd. Jakékoli dotazy, klidně střílejte sem nebo mně do emailu (i fb :D).

*Letenku si určitě sežeňte co nejdřív, ať chytnete nejvýhodnější cenu (kámoš si ji plánuje koupit týden před odletem, tak snad ji bude mít za levno, jak říká).
Používám často Skyscanner k vyhledávání letenek, ale určitě se vyplatí čeknout stránky Czech-usu ohledně výhodných akcí nebo taky vyhlášenou stránkou jsou Akční letenky
------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Nyní se letem světem přesouváme na jiný kontinent. Na odvoz z letiště v D.C. nebo NY nebo kam přiletíte, existuje několik způsobů jak se dostat do Harrisburgu (ó ano hodně toho cestování, ale v tom je ta sranda).

1) BUS
a) Greyhound lines – meziměstské autobusové spoje, pohodlné sedačky, kupované v předstihu vyjdou levně, často mají i discounts za jízdenky. 21-32 $ za jízdenku normálně.
b) China town bus – v případě, že jinde nebudou mít levné spoje, tyhle nás i den předem vyšly na 30 $/ os. Plus s touhle možností je spojen nezapomenutelný zážitek z Chinatownu. Autobus byl naštěstí čistý. Ke konci v tomto příspěvku, jsem se již o tom zmínil.
c) Megabus – osobní zkušenost s ním nemám, ale kolegové mi říkali, že s tímto někdy lze získat last minute místa i třeba za dolar. Ale když vás pojede 8 najednou, tak je šance nižší, že jich zbyde tolik.
2) TRAIN
 Wanderu – cestovní vyhledávač, podobný Kayak.com, avšak zaměřený na autobusové a vlakové jízdenky. Aplikace do mobilu je zatím dostupná jen na iTunes. Autobus podle mě ale vyjde levněji, vlak z D.C. do Harrisburgu vyjde na 60 $.
3) ABDUL
- Pohodový Arab, vlastnící přepravní firmu, takže když budete potřebovat odvézt 12 lidí, no problemo, vyčlení jeden ze svých minivanů/ minibusů a třeba pro vás i osobně přijede jako pro nás :D

- Jezdí za studentské ceny, i když se někomu nezdá, tak je vtipný chlapík a má nás študáky v oblibě a ceny pro nás nastavuje podobně jako u busů, párkrát jsme ji měli i nižší (Naše cesta D.C. → Harrisburg = 30 $/os. Kdykoli pak během pobytu v Harrisburgu budete potřebovat odvézt do práce či do jiného města, tenhle guy je ready.

-  Další jeho specialitou je vlastnictví nejrůznější elektroniky, od iPhonů, Samsungy, tablety, iPady atd. Originály, které jsou kompatibilní pro Český i Slovenský trh, za zlomek ceny. Nevím, odkud je bere, ale to není podstatné. Divil jsem se, kolik studentů od nás si u něj pořídilo nových iPhonů. Na mě už bohužel nezbylo, neboť poptávka převýšila nabídku a on upřednostnil prodej slečnám, i když jsme byli skvělí přátelé.  




Tahle varianta se mi zdála nejvýhodnější, zážitek + cena + odvoz až k iHousu, tak jsem pro naši skupinu objednal Abdula.

Telefon: a) +1 7176233559                           FB
               b) +1 7174974546
 

Bydlení


                                      

Jak jsem, již psal v 1. příspěvku, budete bydlet v iHousech rozesetých po centru Harrisburgu. Některé jsou menší některé větší, já bydlel v tom největším na ulici Market street. Byli jsme pomíchaní do 2 a 4 lůžkových bytečků, Češi, Slováci, Číňani, Jamajčani. Ukrajinky bydlely bohužel v jiném, ale třeba budete mít větší štěstí. 



Mega výhodou našeho velkého iHousu byla možnost dělat pravidelné párty, klidně i na několika patrech. Pro under 21 (jako jsem byl tehdy já), je tohle skvělá možnost jak se večer vyblbnout (když se necestovalo).








Další výhodou je i to kulturní obohacování, takže jsme se s Číňankama sblížili, když nás pozvali na večeři a my jim na oplátku uvařili lasagne a jablečný štrůdl.





*Doplním možnosti volnočasových aktivit




Práce





Výhodou Hershey plavčíka je možnost přiletět až v polovině června s nejpozdějším datem 23.6. (ale je lepší přijet kolem té půlky června, kvůli probíhajícím kurzům na toho plavčíka, neboť se konají v různých intervalech, třeba co týden jeden kurz, tak ať tam třebas zbytečně nečekáte na plavčíkování o pár dnů déle). Kdybyste takhle museli čekat, tak by vás dali normálně na pozici Ride operatora, dokud byste neprošli kurzem plavčíka.

Co je Ride operator? Dobrou zprávou je, že chcete- li si přivydělat a dělat víc jak 40h/ týdně, tak buď 1) si můžete brát směny ostatních plavčíků (ze zkušenosti vím, že amíci byli líní a byli vždycky rádi, když se mohli zbavit směny a my, že si vyděláme víc)  

2)
dělat jako ride operator, to je osoba co má na starost horské dráhy a podobné atrakce v tom parku, ale v podstatě šlo jen o to umět zmáčknout 3 čudlíky (close bars, start, open bars)  easy peasy . Dále dřevěnou hokejkou měříte děti, zda dosahují potřebných výšek na atrakce a musíte být schopni do mikrofonu říct „Here we gooo“, než spustíte atrakci. Ono je to větší sranda, když to pokaždé říkáte v jiné tónině a rychlosti :D.  

Určitě si neberte službu k atrakci „Fender Bender“ = autodrom. Za A) americké děti (a někdy i dospělí) si často pletou 100x opakované instrukce „Turn the wheel to the right/ left“) B) autíčka musíte pořád někam stěhovat. Nedoporučuji ani atrakci Carousel (Kolotoč, Karusel), mega nuda a celý den do toho hrajou 4 otravné songy pořád dokola. Když byla v Hershey akce „Letní Vánoce“, tak hrály 4 koledy celou dobu :D.

3)
najít si další job mimo park, ale na to ani většinou nebyl čas.         

4)
ve svém volnu máte vstup do parku kompletně zdarma, takže atrakce včetně horských drah i vodních máte zdarma jako zaměstnanci. Ke každé výplatě vyfasujete 2 volné lístky, ale k čemu vám budou, když se můžete jít bavit do parku zdarma?? → ABDUL, pokaždé jsme mu prodali 1 lístek za 25 $ (zkuste ho letos ukecat na víc :D).

Určitě se Hershey park také hodí pro první plavčíkování. Budete si muset zvyknout, že parkem denně projdou tisícovky návštěvníků, ale ok to bylo. Při práci hraje vždy pohodová chill hudba ala Hawaii, do toho sluníčko, tropy a povětšinou máte lepší náladu a i se zákazníky se bavit chcete. Samozřejmě jako každá práce to má své pro i proti, často ti tam budou chodit tak vypatlaní lidi až si budete říkat, kde se taková hloupost bere, ale to víte...Amerika, země možná všeho.
Plavčíkování není zas taková flákárna, jak se traduje (aspoň zpočátku), občas i nějakou tu židličku nebo lehátko přesunete, vydrhnete boxy pro žabky, chodíte pro vodu do barelu, ošetříte děti od krve (nebo je jen hodíte na první pomoc, ať se o ně postarají profíci). No worries, to se mi stalo jen párkrát.



Pokračování příště…

Žádné komentáře:

Okomentovat